Hoe kom je uit je hoofd en maak je verbinding met je hart?

Hoe kom je uit je hoofd en maak je verbinding met je hart?

Als je veel in je hoofd zit ben je overmatig aan het piekeren en denken. Als je daar niet bewust mee bezig bent is de kans groot dat je dit als erg vermoeiend en frustrerend ervaart. In sommige situaties kun je zelfs veel hoofdpijn ervaren. Zelf was ik altijd een overmatige denker waar mijn gedachten veelal over het verleden gingen of juist over de toekomst. Ik kon mij daardoor vaak verdrietig of gefrustreerd voelen en daar werd ik knettergek van. Ik dacht dat dit altijd zo zou blijven en dat idee maakte mij ook niet veel vrolijker. Ik vroeg mij werkelijk waar continu af hoe ik die gedachten uit kon zetten, maar voor jaar en dag leek mij dat niet te lukken, totdat ik ontdekte dat het absoluut wel mogelijk is. In dit artikel lees je hoe je uit je hoofd komt en meer verbinding maakt met je hart om veel meer innerlijke rust en geluk te ervaren.

 

Wat levert het je op om uit je hoofd te komen en meer verbinding te maken met je hart?

Als je uit je hoofd weet te komen voel jij je simpelweg rustiger. Je hoofd is niet zo druk en dat voelt bevrijdend. Als je meer verbinding met je hart maakt ga jij jezelf veel beter horen. Je voelt sneller aan wat jij nodig hebt om bijvoorbeeld niet je grenzen voorbij te (laten) gaan. Je wordt gelukkiger, want je luistert veel meer naar je gevoel en daardoor voel jij je krachtiger. Zelfverzekerd. Het heeft soms even tijd nodig, oefening baart inderdaad kunst en die tijd mag je jezelf ook gunnen. We ervaren allemaal wel de ratrace in ons leven en dan is het juist extra fijn om je even terug te trekken en even alleen met jezelf te zijn. Hoe meer jij je richt op onderstaande manieren hoe meer jij rust gaat ervaren. Je gaat ook veel gemakkelijker aanvoelen wat jij nodig hebt en daar gehoor aan geven.

 

Hoe kom je uit je hoofd?

Er zijn verschillende manieren om uit je hoofd te komen, maar de meest effectieve manieren deel ik met je. Ik raad je aan om het eens te proberen en zelf te ervaren waar jij goed op gaat.

  1. Meditatie of mindfulness. Oefeningen in mindfulness en meditatie kunnen je helpen om je bewustzijn te richten op het heden en je gedachten te kalmeren. Probeer dagelijks een paar minuten te mediteren om je geest te trainen om in het moment te zijn.
  2. Lichamelijke activiteit: Lichaamsbeweging kan je helpen om uit je hoofd te komen en in je lichaam te zakken. Ga wandelen, yoga doen, dansen of een andere vorm van beweging die je leuk vindt.
  3. Ademhalingsoefeningen: Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je te gronden en je te concentreren op je ademhaling in plaats van op ronddraaiende gedachten.
  4. Creatieve bezigheden: Engageer jezelf in creatieve activiteiten zoals tekenen, schilderen, schrijven, muziek maken of iets anders dat je inspireert. Dit kan je helpen om je aandacht te verplaatsen van denken naar creatieve expressie.
  5. Natuur opzoeken: De natuur in gaan kan rustgevend zijn en je helpen om in het moment te zijn. Breng tijd door in een park, bos of bij het water.
  6. Loskoppelen van technologie: Verminder je schermtijd, vooral voor het slapengaan, om je geest de kans te geven om tot rust te komen.
  7. Journaling: Schrijf je gedachten en zorgen op in een dagboek om ze uit je hoofd te krijgen en meer duidelijkheid te krijgen.
  8. Zelfzorg: Verwen jezelf met activiteiten die je ontspannen en gelukkig maken, zoals een warm bad nemen, een goed boek lezen of jezelf trakteren op je favoriete maaltijd.
  9. Gedachten herkaderen: Probeer negatieve of overmatige gedachten om te buigen naar positieve of realistische perspectieven. Laat los wat je niet kunt controleren, al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Trainen, trainen en nog eens trainen!


Voor mij persoonlijk werkt schrijven en meditatie erg goed, maar dat wisselt wel eens. Voel ook gewoon aan waar je zin in hebt. In het begin raad ik je wel structuur aan, maar na een aantal maanden ben je hieraan gewend geraakt en is dit een ‘way of living’ geworden waar je veel profijt van hebt.


Welke oefening is erg fijn om uit je hoofd te komen en verbinding met je hart te maken?

Kies een lekker plekje en leun achterover. Voel dat je ontspannen zit en focus je op je ademhaling. 4 seconden via de neus in, 4 seconden vast en 4 seconden via de mond uit. Leg je linker hand op je hart en je rechterhand op je buik, ter hoogte van je navel. Richt je aandacht op je hart en stel jezelf vragen, zoals: wat heb ik nu nodig? Wat voel ik? Wat mag ik zien of wat is mijn volgende stap die ik nu mag nemen? 

Je kunt direct ingevingen ontvangen of soms hoor je niets. Blijf nog even rustig zitten en staar naar een bepaalt punt om alsnog ingevingen te ontvangen. Als je niks opmerkt kan je rustig aan ‘je ding’ gaan doen en dan ontvang je de inzichten later, soms de volgende dag. Als je tijdens de oefening opmerkt dat je verdrietig wordt dan adviseer ik je om die tranen toe te laten. Verdriet in het NU is heling, loslaten dus gun jezelf vooral die tranen. Hoe vaker je deze oefening hoort des te sneller ga jij meer ingevingen ontvangen en weet jij wat je nodig hebt of wat je volgende stap is.

Structuur is dus belangrijk en als je weet van jezelf dat je niet zo gedisciplineerd bent, of niet weet wat te doen of waar te starten, dan raad ik je mijn kick off werkboek aan. Dit werkboek bevat veel tips, waardevolle informatie en oefeningen naast een dagelijkse checklist. Klik op onderstaande foto om meer te lezen over dit kick-off werkboek. 

Meer blogs

Hoe los je verlatingsangst op?

Hoe los je verlatingsangst op?  Verlatingsangst is een toestand waarin je bang bent om in de steek te worden gelaten door je partner, je vriendinnen

Wat is heling?

Wat is heling en waarom is het zo belangrijk? Heling gaat over genezing, herstellen van je evenwicht in verschillende aspecten van je diverse lichamen, zoals

Meld je hier aan voor de waardevolle nieuwsbrief.

De schrijver en waar deze inzichten vandaan komen

Ik ben Melanie Dukel

In 20 jaar leiderschap en mijn privéleven heb ik ook jarenlang gestruggled en dat gun ik jou niet. Vaak had ik het gevoel dat ik moest 'overleven'. Ik voelde mij nooit echt blij of gelukkig voor langere tijd, ondanks dat ik eigenlijk alles goed voor elkaar had.  

Mijn mannelijke energie overheerste zolang ik mij kan herinneren : daadkracht, actie, gedrevenheid en presteren typeerde mij. Als ik ergens mijn ''klauwen' in zet dan behaal ik doelen, alleen werkte dat vroeger soms averechts. Vrouwelijke energie van rust, ontspanning, zelfliefde en compassie zat onder een dikke laag stof. Vaak was ik niet in balans raakte ik de verbinding met mijzelf kwijt. 

Ik was het spuugzat en ik wilde mijn leven op MIJN manier, ik wilde 'gewoon' gelukkig zijn. Dat was toch niet zoveel gevraagd, maar elke keer zette ik positief mijn schouders er weer onder en toch viel ik na een paar maanden weer terug en leek alles mij weer tegen te zitten. Ik vond het leven soms te zwaar en in tijden dat alles wel goed leek te gaan vond ik het 'wel leuk', maar om nou te zeggen dat ik dolgelukkig was....nope. Na jaren BESLOOT ik met elke cel in mijn lijf om het roer 180 graden om te gooien.

Het begint er écht mee dat je 100% voor jezelf en jouw geluk kiest om vervolgens stap voor stap naar jouw geluk toe te werken. Wat verlang je, wat wil jij nou echt?
Ik ben erachter gekomen dat je alles kunt creëren waar je naar verlangt, alleen dien je wel je balans te vinden door enerzijds in de actiestand (mannelijke energie) te komen en bewust met jezelf aan de slag te gaan en anderzijds zelfliefde te ontwikkelen en te vertrouwen in overgave (vrouwelijke energie) dat OOK JIJ alles ontvangt waar jij gelukkig van wordt.