Hoe los je verlatingsangst op?
Verlatingsangst is een toestand waarin je bang bent om in de steek te worden gelaten door je partner, je vriendinnen of iemand anders die jou dierbaar is. Het komt vaak voor bij mensen die in de opvoeding een bepaalde liefde, aandacht en geborgenheid gemist hebben van een of meerdere opvoeders. In de jaren erna zijn er meestal nog meerdere situaties geweest waar jij verlaten bent of in ieder geval dat gevoel hebt gehad en zo wordt deze angst versterkt. Dit kan compleet onbewust zijn en daarom deel ik in dit artikel enkele voorbeelden met je hoe dit zich kan uiten in je dagelijks leven waardoor jij je verdrietig, eenzaam of afgewezen kunt voelen.
Verlatingsangst kan zich op verschillende manieren manifesteren;
- Intense angst voor afwijzing of verlating: Mensen met verlatingsangst kunnen voortdurend bezorgd zijn dat hun geliefden hen zullen verlaten of afwijzen, zelfs als er geen duidelijke aanwijzingen zijn voor dit gedrag.
- Overmatige afhankelijkheid: Personen met verlatingsangst kunnen de neiging hebben om buitensporig afhankelijk te zijn van anderen voor geruststelling, goedkeuring en emotionele steun.
- Angst om alleen te zijn: Ze kunnen een sterke angst ervaren om alleen te zijn en hebben de neiging om snel nieuwe relaties aan te gaan om de angst voor eenzaamheid te vermijden.
- Jaloersheid en bezitterig: Verlatingsangst kan gepaard gaan met enige vorm van jaloezie en bezitterig gedrag, omdat iemand bang kan zijn dat zijn partner of vrienden met anderen zullen omgaan en hen achter zullen laten.
- Negatief zelfbeeld: Mensen met verlatingsangst kunnen een laag zelfbeeld hebben en geloven dat ze niet de moeite waard zijn om liefde en genegenheid te ontvangen.
- Angst voor verandering: Verlatingsangst kan ook angst voor verandering en onzekerheid omvatten, wat kan leiden tot weerstand tegen nieuwe situaties en kansen.
- Pleasegedrag. Ondanks dat je van binnen niet blij bent over iets laat je toch je grenzen voorbij gaan en probeer je de regie te pakken om het de ander naar de zin te maken. Als de ander gelukkig is ben jij dat ook zou een mogelijke gedachten kunnen zijn.
Voorbeelden van verlatingsangst in het dagelijks leven;
Je ontvangt geen, of niet snel genoeg, een whats-app berichtje terug van iemand. Ondanks dat het wel gelezen is door de blauwe vinkjes te zien raak je daar teleurgesteld door, want jij stuurt altijd zo snel mogelijk iets terug. Het voelt voor jou alsof er weinig interesse is in je of dat je geen prioriteit bent. Ook kan het zijn in relaties dat je de ander weinig eigen ruimte geeft, je wilt bijvoorbeeld zoveel mogelijk met iemand samen zijn. Als je partner alleen naar een festival gaat voel jij je onrustig, je wilde eigenlijk het liefste mee.
Je kunt niet goed alleen zijn, dan maakt je hoofd overuren en voel jij je eenzaam. Je vraagt de ander in je relatie of hij wel van je houdt of je nog leuk vindt, je bent steeds op zoek naar die bevestiging want dan voel jij je geliefd. Je voelt dat je niet altijd gelukkig bent met bepaalde reacties van anderen en dat kan uren door je hoofd heen blijven spoken en daardoor blijf je verdrietig en teleurgesteld. Je bent hoogstwaarschijnlijk een ‘gever’, maar als je niet voldoende aandacht en interesse terugkrijgt voel jij je wederom verdrietig en teleurgesteld. Het kan ook zo zijn dat jij je door niemand echt geliefd voelt en de gedachten gaat dan wel eens door je hoofd dat je het niet waard bent om echte liefde te ontvangen. Het enige waar jij zo naar verlangt is echte liefde en aandacht.
Hoe kan je verlatingsangst oplossen?
De mate van verlatingsangst kan per persoon verschillen en je hebt daar wel hulp bij nodig en weet dat ik je graag help. Het allerbelangrijkste is om je bewust te worden dat je de liefde waar jij zo naar verlangt aan jezelf dient te geven. Er zijn verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan, maar het begint ermee om even stil te staan bij je jeugd. Wanneer voelde jij je niet gezien, niet geliefd en wat heb je gemist? Je kunt bijvoorbeeld gedachten en situaties gaan uitschrijven m.b.t. je vader en/of moeder- opvoeders om hen te gaan vergeven. Zij hebben alles gegeven wat zij toen in zich hadden en niemand heeft expres gedaan. Je opvoeders hebben zo ook hun eigen opvoeding gehad en zij hebben op hun manier jou alles gegeven wat ze in zich hadden. Het verleden is het verleden, jij pakt nu de regie.
Daarnaast helpt het erg goed om de beslissing te maken dat je vanaf nu de liefde aan jezelf gaat geven. Dat betekent dat je de grens gaat trekken bij alles waar je niet blij van wordt. Vertrouw erop dat jij eerst jezelf alle liefde mag geven om onvoorwaardelijke liefde te kunnen ontvangen. Je kunt ook meer naar binnen gaan keren, zie ook mijn andere blog over verbinding maken met je hart. Het is de bedoeling dat jij jezelf meer gaat horen en voelen wat je nodig hebt. Je mag erop vertrouwen dat de mensen die bij jou horen in je leven blijven of terugkomen en dat als er iemand uit je leven verdwijnt je dat iets leert en laat zien. Het is belangrijk dat je affirmaties gaat maken om een nieuw neurologisch netwerk te programmeren en daarmee creëer je een zelfverzekerde mindset. Maak affirmaties op basis van jouw situatie en herhaal dit elke ochtend en elke avond voor de komende maanden. Je gaat opmerken dat jij je steeds krachtiger gaat voelen.
Voor mij heeft veel schrijven en affirmaties al heel erg geholpen en daarnaast heb ik mijn oude neurologische netwerk her geprogrammeerd naar nieuwe gedachten en overtuigingen. Het kan lastig zijn en een zoektocht met vallen en opstaan, dus weet dat ik je graag help. Plan gerust een gratis 30 minuten gesprek in met mij, zodat ik je tijdens dit gesprek gerichter verder help. Ik geef je oefeningen mee of we bespreken je volgende stap om van je verlatingsangst af te komen. Ik verzeker je dat jij je veel gelukkiger en rustiger gaat voelen als je dit oplost en dat je dan alle liefde juist aantrekt waar je zo naar verlangt.