Jouw mindset is bepalend voor de resultaten in je leven

Dit is waarom jouw mindset jouw leven bepaalt

Denkpatronen, overtuigingen en conditioneringen vormen je mindset, waar 95% van ons gedrag wordt veroorzaakt door onze onbewuste geest. Dit betekent dat veel beslissingen en acties die wij nemen onbewust worden aangestuurd en dit heeft invloed op onze gevoelens en emoties. Gedachten en woorden geven vibraties of trillingen die invloed hebben op ons bewustzijn en onze realiteit. In dit artikel lees je welke vormen mindset er bestaan en hoe jij je meer bewust gaat worden van je gedachten om gewenst gedrag en positieve uitkomsten te ontvangen.

In welke mindset herken jij je?

  • Fixed mindset. Als je een vaste mindset hebt geloof je dat persoonlijke eigenschappen zoals je intelligentie, talenten en vaardigheden vaststaan en niet meer te veranderen zijn. Met een vaste mindset vermijd je vaak uitdagingen, geef je snel op bij tegenslagen en vind je inspanning soms erg vermoeiend en heb je daar bij voorbaat al geen zin in. Misschien herken je dan ook dat je gevoelig bent voor kritiek en vergelijk je jezelf vaak met anderen.
  • Growth mindset. Als je een groei mindset hebt geloof je dat jouw talenten, intelligentie en vaardigheden ontwikkeld kunnen worden door inspanning, doorzettingsvermogen en door te leren. Je omarmt uitdagingen en je snapt dat dit nodig is om je weerbaarder en veerkrachtiger te maken. Kritiek zie je dan als een kans en leer je door. Deze mindset bevordert persoonlijke groei, leren en je succes in jet rol en je leven.

Welke mindset heb je nodig om positieve resultaten te ontvangen? 

Ik ben ervan overtuigd dat je alleen een positieve twist kunt aanbrengen in je leven met een groei mindset. Je bent dan veerkrachtig in het bereiken van je doelen, je laat je niet zo snel uit het veld slaan bij uitdagingen en je leert continu om positief je mind te trainen naar jouw verlangens.

Herken jij je in een vaste mindset?

Het goede nieuws is dat ik zelf jarenlang een vaste mindset had. Ik wist niet beter, ‘zo dacht ik nou eenmaal’. Ik hebt ontdekt hoe je naar een groei mindset kan toewerken en juist door deze mindset te veranderen behaalde ik wel mijn lichtere en gelukkigere leven. Ik was altijd al een doorzetter, maar ik kon mijn ook snel weer uit het veld geslagen voelen. Door mijn mindset zodanig te trainen naar alle gedachten die ik graag wilde voelen merkte ik dat ik zelfverzekerder werd. Krachtiger. Waar jij je aandacht op richt ontvang je meer van, dus het ging gemakkelijker en gemakkelijker.

Hoe kun je meer bewust worden van je mindset?

Door je bewust te worden van je automatische reacties en denkpatronen kun je bewuste keuzes maken over hoe je wilt reageren en handelen. Het ontwikkelen van zelfbewustzijn en het bewust sturen van je gedrag helpt je om effectiever je verlangens te behalen, betere beslissingen te maken en dit heeft een positieve invloed op jou en de resultaten in je leven.

Waar begin je? In ieder geval met het noteren van jouw gedachten en op te merken wat het je brengt. Pak een pen en papier en noteer alle gedachten die jij hebt en waar jij niet blij van wordt. Analyseer deze om vervolgens tot het besef te komen wat deze gedachten jou nou daadwerkelijk opleveren? Wordt je daar blij van? Jouw antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee. Je kunt vervolgens nieuwe gedachten opschrijven en deze minimaal 21 dagen herhalen om daar vervolgens in te gaan geloven.

Om je op weg te helpen heb ik een kick-off werkboek voor je ontwikkeld om je dagelijkse structuur daarin te gaan vinden inclusief vele oefeningen en tips. Dit is een start om jouw mindset te resetten. Er staan ook veel tips in om te helen op alle holistische niveaus om je (mini) trauma wonden op te lossen om naar een lichter en gelukkiger leven toe te werken.

Klik op onderstaande foto om meer te lezen over dit kick-off werkboek.


Meer blogs

Meld je hier aan voor de waardevolle nieuwsbrief.

Wie is de schrijver en waar komen haar inzichten vandaan?

Ik ben Melanie Dukel

Ik heb jarenlang gestruggled. Vaak had ik het gevoel dat ik moest 'overleven'. Ik voelde mij nooit echt blij of gelukkig voor langere tijd, ondanks dat ik eigenlijk alles goed voor elkaar had.  

Mijn mannelijke energie overheerste zolang ik mij kan herinneren : daadkracht, actie, gedrevenheid en presteren typeerde mij. Als ik ergens mijn ''klauwen' in zet dan behaal ik doelen, alleen werkte dat vroeger soms averechts. Vrouwelijke energie van rust, ontspanning, zelfliefde en compassie zat onder een dikke laag stof. Vaak was ik niet in balans raakte ik de verbinding met mijzelf kwijt.

Ik was het spuugzat en ik wilde mijn leven op MIJN manier, ik wilde 'gewoon' gelukkig zijn. Dat was toch niet zoveel gevraagd, maar elke keer zette ik positief mijn schouders er weer onder en toch viel ik na een paar maanden weer terug en leek alles mij weer tegen te zitten. Ik vond het leven soms te zwaar en in tijden dat alles wel goed leek te gaan vond ik het 'wel leuk', maar om nou te zeggen dat ik dolgelukkig was....nope. Na jaren BESLOOT ik met elke cel in mijn lijf om het roer 180 graden om te gooien.

Het begint er écht mee dat je 100% voor jezelf en jouw geluk kiest om vervolgens stap voor stap naar jouw geluk toe te werken. Wat verlang je, wat wil jij nou echt?

Ik ben erachter gekomen dat je alles kunt creëren waar je naar verlangt, alleen dien je wel je balans te vinden door enerzijds in de actiestand (mannelijke energie) te komen en bewust met jezelf aan de slag te gaan en anderzijds zelfliefde te ontwikkelen en te vertrouwen in overgave (vrouwelijke energie) dat OOK JIJ alles ontvangt waar jij gelukkig van wordt.  

Ik heb alles aangegrepen. Ik heb mij volledig op mijn innerlijk werk gericht, mijn eigen mindset gereset en geheeld van alle (onbewust) opgeslagen mini-trauma's. Ik heb een compleet nieuw leven voor mezelf gecreëerd. Ik ben van een 5-6 leven gegroeid naar een 9-10. Intens geluk is een gevoel dat ik vroeger niet gekend heb en nu ik weet hoe dit voelt gun ik dat iedereen. Ik heb zoveel ontdekt en studies gevolgd dat ik nu al mijn expertise in mijn business kan toepassen en mijn klanten hiermee begeleid naar hun geluk.