Kan jij ontvangen of zeg jij nog ‘ah dat had je niet hoeven doen’?

Heb jij moeite met ontvangen? Voel jij je dan ongemakkelijk, bezwaard of schuldig? 

Een cadeau krijgen, een compliment of liefde dat vinden we vaak ingewikkelder om te ontvangen dan te geven. Ontvangen vraagt dat je je hart opent en de controle loslaat. In dit artikel lees je enkele voorbeelden om te beoordelen of jij nog moeite hebt om te ontvangen en wat het je oplevert als je dit onder de knie krijgt, want dan is het pas mogelijk om overvloed en liefde te ontvangen.  

Herken jij je in deze voorbeelden waarin iemand nog niet in staat is om te ontvangen? 

Out of the blue geeft iemand jou een cadeau en dat zag je totaal niet aankomen en jij hebt dus geen cadeau voor de ander. Je neemt het cadeau krampachtig aan, je voelt je bezwaard, misschien schuldig en ongemakkelijk en je zegt ‘ah dat had je niet hoeven doen’. Was jouw primaire reactie om gelijk iets terug te willen doen? Of je krijgt een compliment dat je zo’n onwijs mooi jurkje aan hebt en beantwoord jij dat met een heel verhaal dat je dit voor een prikkie op de kop getikt heb in plaats van simpelweg met dank je wel te beantwoorden? Of iemand uit onverwachte hoek helpt jou met iets en je voelt je enorm dankbaar, maar je blijft wel 100 keer dank je wel zeggen. Je voelt dat je iets terug moet doen om je weer rustiger te voelen.  

Dit ligt er vaak ten grondslag waarom jij nog niet kunt ontvangen; 

  1. Geconditioneerd: vele van ons zijn nog geconditioneerd met ‘voor wat hoort wat’. Je moet hard werken om veel geld te verdienen, je moet altijd lief zijn, dan krijg je dat ook terug. Je moet een diploma behalen, want dan behaal je een goede baan. Je moet iets doen om er iets voor terug te krijgen, zo zijn we opgevoed. 
  2. Angst om je hart te openen: op diepere lagen ligt hier vaak ten grondslag dat er onbewust een angst ligt om te durven ontvangen. Om je hart open te stellen. Als jij niet de liefde en geborgenheid hebt ontvangen in je jeugd dan is het heel lastig om je hart open te stellen om niet weer teleurgesteld om gekwetst te worden en kun jij jezelf aangeleerd hebben om niets te verwachten van een ander om niet weer gekwetst te worden. 
  3. Je bent het niet waard: ook op een dieper level ligt er vaak ten grondslag dat je niet goed genoeg bent en dat je het niet waard bent om het te ontvangen. Je voelde je als kind niet geaccepteerd en draag je onbewust nog met je mee. 
 
 
Als je onbaatzuchtig geeft, zonder er iets voor terug te verwachten, kun je ook ontvangen. 

 

Op deze manier gaat de energie stromen en als jij geeft zonder er iets voor terug te verwachten stroomt is het een wetmatigheid dat jij gecompenseerd wordt. Hoe, met wat en wanneer laat je dan los, je hebt dus geen verwachtingen. Je geeft dus vanuit je hart, zonder verwachtingen en daarmee leer je automatisch ook om te kunnen ontvangen. Het leven voor werkt voor je, niet tegen je. 

Wat kun je doen om te geven zonder verwachtingen en om te ontvangen? 

Je mag aan je zelfbeeld werken door je affirmaties hierop af te stemmen, je bent goed genoeg. Er is ook genoeg liefde en overvloed voor jou. Je bent het meer dan waard en alles waar jij naar verlangt, verlangt nog meer naar jou. Er zijn uiteraard altijd mensen die onzuivere bedoelingen hebben, zoals dat iemand ineens contact met jou opneemt, je voelt intuïtief aan dat men iets van je wilt. Het is aan jou of je hierin mee gaat, als het goed voelt gewoon doen, als je maar de verwachting loslaat dat men de volgende keer weer iets voor jou doet. Zelf bied ik altijd een 30 minuten gratis gesprek aan. Om je kort te coachen, op weg te helpen met een oefening of om je volgende stap te bepalen. Het kan ook een kennismaking zijn waar jij je vragen aan mij stelt. Vanuit de conditionering ‘voor wat hoort wat’ denkt men vaak dat ik er iets voor terug verwacht, zoals dat je mijn klant wordt en nee, dat is totaal niet de reden dat ik dit aanbied. Ik reik je dit gratis aan, omdat ik heel graag anderen verder help. Als we een match zijn en je voelt dat je klant wilt zijn dan is dat aan jou, maar ik zet geen mes op je keel heh, haha. Het is aan jou en jouw mindset of je dit aangrijpt en gratis hulp ontvangt. 

Meer blogs

Hoe los je verlatingsangst op?

Hoe los je verlatingsangst op?  Verlatingsangst is een toestand waarin je bang bent om in de steek te worden gelaten door je partner, je vriendinnen

Wat is heling?

Wat is heling en waarom is het zo belangrijk? Heling gaat over genezing, herstellen van je evenwicht in verschillende aspecten van je diverse lichamen, zoals

Meld je hier aan voor de waardevolle nieuwsbrief.

De schrijver en waar deze inzichten vandaan komen

Ik ben Melanie Dukel

In 20 jaar leiderschap en mijn privéleven heb ik ook jarenlang gestruggled en dat gun ik jou niet. Vaak had ik het gevoel dat ik moest 'overleven'. Ik voelde mij nooit echt blij of gelukkig voor langere tijd, ondanks dat ik eigenlijk alles goed voor elkaar had.  

Mijn mannelijke energie overheerste zolang ik mij kan herinneren : daadkracht, actie, gedrevenheid en presteren typeerde mij. Als ik ergens mijn ''klauwen' in zet dan behaal ik doelen, alleen werkte dat vroeger soms averechts. Vrouwelijke energie van rust, ontspanning, zelfliefde en compassie zat onder een dikke laag stof. Vaak was ik niet in balans raakte ik de verbinding met mijzelf kwijt. 

Ik was het spuugzat en ik wilde mijn leven op MIJN manier, ik wilde 'gewoon' gelukkig zijn. Dat was toch niet zoveel gevraagd, maar elke keer zette ik positief mijn schouders er weer onder en toch viel ik na een paar maanden weer terug en leek alles mij weer tegen te zitten. Ik vond het leven soms te zwaar en in tijden dat alles wel goed leek te gaan vond ik het 'wel leuk', maar om nou te zeggen dat ik dolgelukkig was....nope. Na jaren BESLOOT ik met elke cel in mijn lijf om het roer 180 graden om te gooien.

Het begint er écht mee dat je 100% voor jezelf en jouw geluk kiest om vervolgens stap voor stap naar jouw geluk toe te werken. Wat verlang je, wat wil jij nou echt?
Ik ben erachter gekomen dat je alles kunt creëren waar je naar verlangt, alleen dien je wel je balans te vinden door enerzijds in de actiestand (mannelijke energie) te komen en bewust met jezelf aan de slag te gaan en anderzijds zelfliefde te ontwikkelen en te vertrouwen in overgave (vrouwelijke energie) dat OOK JIJ alles ontvangt waar jij gelukkig van wordt.