Laat het los, maar hoe dan?!

Laat het los, maar hoe dan?  

Je herkent het vast wel dat iemand wel eens tegen je heeft gezegd dat je een bepaalde situatie ‘gewoon moet loslaten’? Ja, dat weet je zelf ook wel toch, maar hoe doe je dat dan? Je blijft piekeren, malen, verdrietig zijn, onrustig of gefrustreerd over een bepaalde situatie, uitspraak of persoon. Dat kan zijn dat je verdriet hebt over een liefde die je niet meer in je leven hebt, over het gedrag van anderen mensen waar jij je verbolgen, verbaasd of geïrriteerd over bent of mogelijk ben je ergens angstig voor en wil je daar vanaf maar weet je niet hoe?

In dit artikel deel ik wat tips met je hoe je kunt loslaten, want die innerlijke rust gun ik je echt!

Deze factoren zijn van invloed om los te laten waar je onrust door ervaart; 

Tijd heelt alle wonden zeggen ze wel eens en ja daar ben ik het deels mee eens, maar niet helemaal. Mentaal kun je sneller bepaalde dingen loslaten dan in je emotionele lichaam. Onderstaande punten gaan vooral over het mentale niveau, alleen raad ik je ook aan om dieper je kijken wat bepaalde gedachten jou vertellen, want je schaduwen mogen zichtbaar worden om alles goed te kunnen transmuteren naar heling en daarmee het ook uit je lichaam los te laten.

 1. Acceptatie: het eerste is het erkennen van wat er is en accepteren dat het is gebeurd. Accepteer de realiteit van de situatie en de gevoelens die ermee gepaard gaan.
 2. Begrijp je emoties: Neem de tijd om je emoties te begrijpen en te erkennen, wat voel je precies en waarom. Dit bewustzijn is een belangrijke stap in het proces van loslaten.
 3. Verander je perspectief: Probeer de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Je gaat de situatie bekijken vanuit een ander oogpunt.
 4. Focus op het heden: Concentreer je op het heden in plaats van vast te blijven zitten in het verleden. Bedenk hoe het vasthouden aan deze gedachte of emotie je huidige welzijn beïnvloedt en hoe het je toekomst kan beïnvloeden als je het niet loslaat.
 5. Vergeven: Vergeving is een krachtig middel om los te laten. Dit betekent niet dat je goedkeurt wat er is gebeurd, maar eerder dat je ervoor kiest om de negatieve emoties en wrok los te laten. Vergeving is vaak meer voor jezelf dan voor anderen.
 6. Loslaten van controle: Realiseer je dat niet alles onder jouw controle valt. Je hebt te accepteren dat bepaalde dingen buiten onze macht liggen.
 7. Liefde sturen. Je mag elke dag liefde sturen naar die persoon waar jij je onrustig door voelt. Dit kan erg lastig zijn en dit doe je echt voor jezelf om je ter verlossen van negatieve emoties rondom die persoon.
 8. Oefen zelfcompassie: Behandel jezelf met vriendelijkheid en begrip. Het loslaten van schuldgevoelens en zelfkritiek kan het proces van loslaten vergemakkelijken. Mijn blog over onvoorwaardelijke zelfliefde is mogelijk ook interessant voor je.
 9. Laat negatieve invloeden los: Als bepaalde mensen, situaties of omgevingen negatieve invloeden op je hebben, overweeg dan om afstand te nemen of grenzen te stellen.
 10. Vraag professionele hulp: Als je het moeilijk vindt om zelfstandig los te laten dan is het allerbeste wat jij jezelf mag gunnen hulp. Ik help je graag hoe om te gaan met je emoties en het ontwikkelen van gezonde loslaatstrategieën.

Bovenstaande klinkt gemakkelijk, maar hoe laat je dan los?  

Schrijven is een belangrijk onderdeel om los te laten. Alles uit je hoofd schrijven om vervolgens bijvoorbeeld te verbranden en er dus afscheid van te nemen. Dit kun je herhalen als het niet direct heeft gewerkt na 1 keer.  Je kunt ook een brief schrijven aan een persoon waar je eerst alles eruit schrijft wat je echt voelt om vervolgens nog een brief te schrijven vanuit dankbaarheid. Hierdoor ontstaan er andere inzichten bij je. Daarnaast gebruik ik vaak technieken zoals EFT om gemakkelijker los te laten. Deze techniek is keer op keer weer effectief gebleken bij mijn klanten. Je kunt daarnaast ook heel goed affirmaties inzetten, dit is een krachtige methode om je mindset te programmeren met andere overtuigingen.

Dit is ook erg belangrijk om gemakkelijker te kunnen loslaten;    

Overgave en vertrouwen is key om vele male sneller te kunnen loslaten. Overgave en vertrouwen stellen je in staat om met de flow van het leven mee te bewegen, in plaats van constant te proberen alles te sturen. Sinds ik leef vanuit overgave en vertrouwen voel ik mij zo enorm kalm, dat is ontzettend prettig en fijn. Hierdoor blijf ik ook in een hogere energie en voel ik mij dus gelukkiger. Werk dus ook naar overgave en vertrouwen toe en ook hier kun je affirmaties gaan inzetten. Hieronder reik ik je enkele voorbeelden aan.  

 1. Ik ben precies waar ik hoor te zijn
 2. Alles gebeurd om een reden en ik leer mijn lessen
 3. Uit elke situatie haal ik mijn les en zie ik waar ik nog aan mag werken
 4. Ik laat los wat buiten mijn controle ligt en ben blij dat deze situatie mij iets leert.
 5. Ik vertrouw erop dat het leven voor mij zorgt, zelfs als ik de uitkomst niet ken.
 6. Ik accepteer dat niet alles perfect hoeft te zijn, en dat is oké.
 7. Ik omarm verandering en laat angst voor het onbekende los.
 8. Ik geef mij meer en meer over aan het huidige moment.
 9. Ik vertrouw op het proces van het leven en weet dat alles in mijn voordeel werkt.
 10. Ik laat mijn behoefte aan controle los en laat het leven op een natuurlijke manier stromen.
 11. Overgave brengt innerlijke rust en dat gun ik mijzelf
 12. Ik heb de angst van zorgen achter mij gelaten en daardoor voel ik mij blij!
 13. Ik accepteer de dingen zoals ze zijn en open mijn hart voor liefde.
 14. Ik vertrouw erop dat er altijd een oplossing is, zelfs als ik die nu niet zie.
 15. Ik geef mezelf toestemming om los te laten wat me niet langer dient.
 16. Overgave is mijn kracht; ik vertrouw op het ritme van het universum.
 17. Het leven ondersteunt mij; ik vertrouw erop dat ik geleid word naar waar ik moet zijn.
 18. Elke dag laat ik meer los en ontdek ik de vrijheid in overgave.

 

Als je merkt dat je een gebrek aan discipline hebt, nog te vaak terugvalt of niet helemaal weet waar te beginnen dan is mijn kick-off werkboek een mooie manier voor jou om naar je dagelijkse routine toe te werken. Klik op onderstaande foto om direct meer te lezen over dit werkboek. Als je liever persoonlijk advies inwint dan kun je onderstaande knop gebruiken om een gratis coach gesprek van 30 minuten in te plannen.

 

Meer blogs

Meld je hier aan voor de waardevolle nieuwsbrief.

Wie is de schrijver en waar komen haar inzichten vandaan?

Ik ben Melanie Dukel

Ik heb jarenlang gestruggled. Vaak had ik het gevoel dat ik moest 'overleven'. Ik voelde mij nooit echt blij of gelukkig voor langere tijd, ondanks dat ik eigenlijk alles goed voor elkaar had.  

Mijn mannelijke energie overheerste zolang ik mij kan herinneren : daadkracht, actie, gedrevenheid en presteren typeerde mij. Als ik ergens mijn ''klauwen' in zet dan behaal ik doelen, alleen werkte dat vroeger soms averechts. Vrouwelijke energie van rust, ontspanning, zelfliefde en compassie zat onder een dikke laag stof. Vaak was ik niet in balans raakte ik de verbinding met mijzelf kwijt.

Ik was het spuugzat en ik wilde mijn leven op MIJN manier, ik wilde 'gewoon' gelukkig zijn. Dat was toch niet zoveel gevraagd, maar elke keer zette ik positief mijn schouders er weer onder en toch viel ik na een paar maanden weer terug en leek alles mij weer tegen te zitten. Ik vond het leven soms te zwaar en in tijden dat alles wel goed leek te gaan vond ik het 'wel leuk', maar om nou te zeggen dat ik dolgelukkig was....nope. Na jaren BESLOOT ik met elke cel in mijn lijf om het roer 180 graden om te gooien.

Het begint er écht mee dat je 100% voor jezelf en jouw geluk kiest om vervolgens stap voor stap naar jouw geluk toe te werken. Wat verlang je, wat wil jij nou echt?

Ik ben erachter gekomen dat je alles kunt creëren waar je naar verlangt, alleen dien je wel je balans te vinden door enerzijds in de actiestand (mannelijke energie) te komen en bewust met jezelf aan de slag te gaan en anderzijds zelfliefde te ontwikkelen en te vertrouwen in overgave (vrouwelijke energie) dat OOK JIJ alles ontvangt waar jij gelukkig van wordt.  

Ik heb alles aangegrepen. Ik heb mij volledig op mijn innerlijk werk gericht, mijn eigen mindset gereset en geheeld van alle (onbewust) opgeslagen mini-trauma's. Ik heb een compleet nieuw leven voor mezelf gecreëerd. Ik ben van een 5-6 leven gegroeid naar een 9-10. Intens geluk is een gevoel dat ik vroeger niet gekend heb en nu ik weet hoe dit voelt gun ik dat iedereen. Ik heb zoveel ontdekt en studies gevolgd dat ik nu al mijn expertise in mijn business kan toepassen en mijn klanten hiermee begeleid naar hun geluk.