Nekt perfectionisme jou?

Heb jij last van je perfectionisme?

Door perfectionisme streef je naar het bereiken van goed werk , alles ‘moet’ perfect zijn en je legt daardoor de lat ook erg hoog voor jezelf. Je hebt hoge verwachtingen van jezelf en van anderen. Je bent vaak kritisch en je wilt fouten vermijden. Je streeft naar perfectie in alles wat je doet, zoals in je werk als in (liefdes) relaties. Perfectionisme kan zowel positieve als negatieve aspecten hebben. In dit artikel deel ik met je welke kenmerken typerend zijn, wat mogelijke oorzaken zijn en hoe je er vanaf kunt komen.

Herken jij dit als perfectionist? 

Positief perfectionisme kan leiden tot hoge prestaties, nauwkeurigheid en doorzettingsvermogen. Echter, negatief perfectionisme kan leiden tot problemen zoals stress, uitstelgedrag, laag zelfwaardering, relatieproblemen, fysieke klachten en een workaholic zijn. Je voelt je vaak onrustig, druk en je komt soms tijd te kort. Voor fouten maken is er geen ruimte, dat kan niet denk jij. Je wilt graag op alles de controle behouden en bepaalde zaken uitbesteden of op durven vertrouwen vind je lastig. Je weet dat je mag leren loslaten, maar hoe dan? Soms werkt jouw perfectionisme ook erg goed, want jij hebt een enorm doorzettingsvermogen, je kunt super proactief zijn, doelgericht, super betrouwbaar, loyaal en gestructureerd. Als je doorslaat kan dit erg vernietigend zijn en verlang je naar (innerlijke) rust.

Moet jij veel van jezelf? Werk je hard? Wil je zaken liever gisteren dan vandaag geregeld hebben? Ga je vaak over je eigen grenzen heen? Pieker je regelmatig? Please jij eerder anderen dan jezelf? Je bent op zoek naar bevestiging anderen en als je dan een compliment krijgt of de liefde dan voel jij je super fijn toch? Mogelijk spreek jij ook niet alles uit en laat jij niet alles van jezelf zien en vraag jij niet gemakkelijk hulp aan anderen?

Diepere verklaringen hoe perfectionisme is ontstaan;

Perfectionisme ontstaat altijd al in de kinderjaren en wordt versterkt in de daaropvolgende jaren en ervaringen. Ouders die ruzie maakten of veel discussies voerden en daar voelde jij (onbewust) dat je de situatie moest verzachten en ging jij je  ‘perfect’ ging gedragen. Het kan ook zijn dat je ouders hoge verwachtingen van je hadden en jij goed moest presteren op school, dat dit van jou verwacht werd. Als er vroeger vaak straf gegeven werd is er onbewust een gevoel ontwikkeld dat fouten niet gemaakt mochten worden. In bepaalde situaties ontstaat perfectionisme ook als er over beschermend opgevoed werd, ook hierin is er weinig ruimte geboden om fouten te mogen maken. Als je ouder(s) vaak afwezig was tijdens jouw opvoeding kan het zo zijn dat je een bepaalde mate van aandacht gemist hebt en wil je graag gezien en geliefd worden. Ook kan het zijn ontstaan dat er een situatie was waar je voor jouw gevoel echt gefaald hebt en dat wil je nooit meer ervaren.

Hoe kom ik van perfectionisme af?

Het heeft met liefde en geborgenheid te maken. Je kunt (nog) niet jezelf helemaal zijn en (onbewust) ben je op zoek naar aandacht en waardering. Je wilt zo graag gezien worden, je vindt jezelf niet goed genoeg en daarom werk je extra hard en mag er dus zeker niet gefaald worden vind jij. Dat is intensief en dat mag en kan anders. Je kunt jezelf daarvan te bevrijden om meer rust en flow te ervaren. Ook ga jij je veel gelukkiger voelen als je op een evenwichtige manier met perfectionisme om kunt gaan, vanuit balans en zelfliefde.

Je mindset is op deze manier nu nog geprogrammeerd. Je kunt affirmaties inzetten om een nieuwe denkwijze (jouw nieuwe neurologische netwerk in je mind) te programmeren. Kies affirmaties om je zelfbeeld te versterken en affirmaties waardoor jij fouten mag maken en jezelf voor de volle 100% gaat accepteren dat je goed genoeg bent. Doe dit wel elke dag voor minimaal 21 dagen, maar denk eerder aan maanden voordat het echt een overtuiging voor je geworden is.

Het kost inspanning en tijd om je oude patronen te doorbreken. Voel je wel dat het nu tijd is voor positieve veranderingen en heb je hulp nodig? Dat snap ik en is heel logisch en daarom help ik je graag. Je mag een gratis 30 minuten coach call met mij inboeken om verder te praten welke stappen jij kunt gaan zetten om van je perfectionisme af te komen.

Meer blogs

Laat het los, maar hoe dan?!

Laat het los, maar hoe dan?   Je herkent het vast wel dat iemand wel eens tegen je heeft gezegd dat je een bepaalde situatie ‘gewoon

Meld je hier aan voor de waardevolle nieuwsbrief.

De schrijver en waar deze inzichten vandaan komen

Ik ben Melanie Dukel

In 20 jaar leiderschap en mijn privéleven heb ik ook jarenlang gestruggled en dat gun ik jou niet. Vaak had ik het gevoel dat ik moest 'overleven'. Ik voelde mij nooit echt blij of gelukkig voor langere tijd, ondanks dat ik eigenlijk alles goed voor elkaar had.  

Mijn mannelijke energie overheerste zolang ik mij kan herinneren : daadkracht, actie, gedrevenheid en presteren typeerde mij. Als ik ergens mijn ''klauwen' in zet dan behaal ik doelen, alleen werkte dat vroeger soms averechts. Vrouwelijke energie van rust, ontspanning, zelfliefde en compassie zat onder een dikke laag stof. Vaak was ik niet in balans raakte ik de verbinding met mijzelf kwijt.

Ik was het spuugzat en ik wilde mijn leven op MIJN manier, ik wilde 'gewoon' gelukkig zijn. Dat was toch niet zoveel gevraagd, maar elke keer zette ik positief mijn schouders er weer onder en toch viel ik na een paar maanden weer terug en leek alles mij weer tegen te zitten. Ik vond het leven soms te zwaar en in tijden dat alles wel goed leek te gaan vond ik het 'wel leuk', maar om nou te zeggen dat ik dolgelukkig was....nope. Na jaren BESLOOT ik met elke cel in mijn lijf om het roer 180 graden om te gooien.

Het begint er écht mee dat je 100% voor jezelf en jouw geluk kiest om vervolgens stap voor stap naar jouw geluk toe te werken. Wat verlang je, wat wil jij nou echt?
Ik ben erachter gekomen dat je alles kunt creëren waar je naar verlangt, alleen dien je wel je balans te vinden door enerzijds in de actiestand (mannelijke energie) te komen en bewust met jezelf aan de slag te gaan en anderzijds zelfliefde te ontwikkelen en te vertrouwen in overgave (vrouwelijke energie) dat OOK JIJ alles ontvangt waar jij gelukkig van wordt.