Pieker jij veel? Lijkt het je heerlijk om je ratelende brein eens uit te zetten en verlang je naar innerlijke rust?

Pieker je veel? Ervaar jij een ratelend brein en verlang je ernaar om je hoofd eens uit te zetten? 

We hebben gemiddeld 80.000 gedachten per dag, maar voor mijn gevoel had ik er altijd wel 120.000. Ik vond het dodelijk vermoeiend, jij ook? Ik had nooit verwacht dat dit ooit anders zou worden en toch is het gelukt! Ik leef in het hier en NU, ik ervaar kalmte en veel innerlijke rust. Dat betekent ook dat ik veel meer vanuit mijn hart en ziel ben gaan leven en dat is een verademing en dat gun ik je ook. In dit artikel lees je tips hoe je het piekeren flink kunt verminderen.

Bewezen acties die ervoor zorgen dat je minder tot niet meer piekert en innerlijke rust door ervaart;  

  1. Journalen: Regelmatig je gedachten en overtuigingen opschrijven, daarmee kom je uit je hoofd en ervaar je rust. Je kunt zien welke patronen er terugkomen en zo ontdek je jouw triggers en schaduwkanten om er vervolgens mee aan de slag te gaan.
  2. Triggers: Elke keer als je schrijft gaan dingen je meer en meer opvallen. Maak een lijstje van je triggers en ga daar gericht op verder schrijven. Dat gaat over het verleden, richt je op vergeving en loslaten.
  3. Leer ontspanningstechnieken: Ontspanningsoefeningen, zoals diepe ademhaling, meditatie en bijvoorbeeld een hartverbinding maken. Dit helpt om het piekeren te verminderen.
  4. Affirmaties. Herhaal elke dag affirmaties, positieve zinnen waar je de aandacht richt op alles wat je wel wilt denken en voelen.
  5. Afleiding zoeken: Wanneer je merkt dat je begint te piekeren, probeer dan je aandacht af te leiden door iets te doen wat je leuk vindt of waarvan je weet dat het je ontspant. Dit kan een hobby zijn, een boek lezen, wandelen of tijd doorbrengen met vrienden.
  6. Verander je taalgebruik: Let op het taalgebruik dat je gebruikt in je gedachten. Vervang negatieve gedachten door realistischere en positievere gedachten. Oefening baart kunst maar het werkt!
  7. Vermijd cafeïne en stimulerende middelen: Cafeïne en andere stimulerende middelen kunnen angst en piekeren verergeren. Probeer ze te vermijden of te matigen.
  8. Vraag hulp. Als piekeren ernstige stress of angst veroorzaakt en je niet in staat bent om er zelf mee om te gaan, overweeg dan professionele hulp van een therapeut of counselor. Ze kunnen je helpen om effectievere strategieën aan te leren en dieperliggende oorzaken van piekeren aan te pakken.
  9. doTERRA essentiële olie. Peaceful olie ondersteunt je bij piekeren en is verkrijgbaar in mijn webshop.

Hoe voel jij je als je niet meer zoveel piekert?  

Als je minder tot niet meer piekert dan leef je veel meer vanuit overgave en vertrouwen. Alles loopt zoals het loopt, alles wat er op je pad komt reikt je een les aan. Alles wat er gebeurd laat jou iets zien. Je hebt alleen wel je ogen te openen en je bewustwording te vergroten. Dat betekent dat je jezelf mag aankijken en ontdekken hoe je denkt, waarom je bepaalde zaken voelt en wat jouw triggers dus zijn om mee aan de slag te gaan. Je voelt je dan kalm, rustig. Je zal altijd negatieve gedachten ervaren, alleen sla je die niet meer op. Je volgt je gevoel en daar vertrouw je op. Je geeft je over aan de flow van het leven en je realiseert je dat piekeren echt vanuit je ego aangestuurd wordt.

Wil je specifieke voorbeelden aandragen waar jij over piekert en advies hoe je dat aanpakt?  

Op papier iets lezen en echt toepassen, voelen en ervaren is altijd iets anders. Ik bied gratis 30 minuten coaching aan om specifiek op jouw gedachten en overtuigingen in te tunen om je op die manier gerichter van advies te voorzien. Maak hier gerust gebruik van en je bent weer een stap dichterbij jouw innerlijke rust.

Meer blogs

Meld je hier aan voor de waardevolle nieuwsbrief.

Wie is de schrijver en waar komen haar inzichten vandaan?

Ik ben Melanie Dukel

Ik heb jarenlang gestruggled. Vaak had ik het gevoel dat ik moest 'overleven'. Ik voelde mij nooit echt blij of gelukkig voor langere tijd, ondanks dat ik eigenlijk alles goed voor elkaar had.  

Mijn mannelijke energie overheerste zolang ik mij kan herinneren : daadkracht, actie, gedrevenheid en presteren typeerde mij. Als ik ergens mijn ''klauwen' in zet dan behaal ik doelen, alleen werkte dat vroeger soms averechts. Vrouwelijke energie van rust, ontspanning, zelfliefde en compassie zat onder een dikke laag stof. Vaak was ik niet in balans raakte ik de verbinding met mijzelf kwijt.

Ik was het spuugzat en ik wilde mijn leven op MIJN manier, ik wilde 'gewoon' gelukkig zijn. Dat was toch niet zoveel gevraagd, maar elke keer zette ik positief mijn schouders er weer onder en toch viel ik na een paar maanden weer terug en leek alles mij weer tegen te zitten. Ik vond het leven soms te zwaar en in tijden dat alles wel goed leek te gaan vond ik het 'wel leuk', maar om nou te zeggen dat ik dolgelukkig was....nope. Na jaren BESLOOT ik met elke cel in mijn lijf om het roer 180 graden om te gooien.

Het begint er écht mee dat je 100% voor jezelf en jouw geluk kiest om vervolgens stap voor stap naar jouw geluk toe te werken. Wat verlang je, wat wil jij nou echt?

Ik ben erachter gekomen dat je alles kunt creëren waar je naar verlangt, alleen dien je wel je balans te vinden door enerzijds in de actiestand (mannelijke energie) te komen en bewust met jezelf aan de slag te gaan en anderzijds zelfliefde te ontwikkelen en te vertrouwen in overgave (vrouwelijke energie) dat OOK JIJ alles ontvangt waar jij gelukkig van wordt.  

Ik heb alles aangegrepen. Ik heb mij volledig op mijn innerlijk werk gericht, mijn eigen mindset gereset en geheeld van alle (onbewust) opgeslagen mini-trauma's. Ik heb een compleet nieuw leven voor mezelf gecreëerd. Ik ben van een 5-6 leven gegroeid naar een 9-10. Intens geluk is een gevoel dat ik vroeger niet gekend heb en nu ik weet hoe dit voelt gun ik dat iedereen. Ik heb zoveel ontdekt en studies gevolgd dat ik nu al mijn expertise in mijn business kan toepassen en mijn klanten hiermee begeleid naar hun geluk.