Dit is de echte oorzaak dat je perfectionistisch, ongeduldig, kritisch en ambitieus bent

Je weet dat je perfectionistisch bent, maar dit weet je hoogstwaarschijnlijk nog niet…

Door perfectionisme streef je naar het bereiken van goed werk, alles ‘moet’ perfect zijn en je legt daardoor de lat ook erg hoog voor jezelf. Je hebt hoge verwachtingen van jezelf en van anderen. Je bent vaak kritisch en je wilt fouten vermijden. Je streeft naar perfectie in alles wat je doet, zoals in je werk als in (liefdes) relaties en daardoor ervaar je dat je ongeduldig bent en zelfs soms gefrustreerd of teleurgesteld. Je wilt altijd verbeteren en optimaliseren en daardoor richt jij je steeds op het eindresultaat aan verlangens en ben jij niet bewust aan het genieten van je dag en de activiteiten die je onderneemt. Perfectionisme kan zowel positieve als negatieve aspecten hebben en als je het schaduwwerk dat hier ten grondslag ligt oplost dan voel jij je bevrijd. In dit artikel deel ik met je welke kenmerken typerend zijn, wat mogelijke oorzaken zijn en hoe je ervoor kunt zorgen om van perfectionisme af te komen waardoor je geduldiger, liefdevoller en kalmer wordt.

 

Herken jij dit als perfectionist? 

Positief perfectionisme kan leiden tot hoge prestaties, nauwkeurigheid en doorzettingsvermogen. Echter, negatief perfectionisme kan leiden tot problemen zoals stress, uitstelgedrag, laag zelfwaardering, relatieproblemen, fysieke klachten en een workaholic zijn. Je voelt je vaak onrustig, druk en je komt soms tijd te kort. Voor fouten maken is er geen ruimte. Fouten maken betekent dat voor jou nog dat je niet goed genoeg bent. Je wilt graag op alles de controle behouden en bepaalde zaken uitbesteden of op durven vertrouwen vind je lastig. Je weet dat je mag leren loslaten, maar hoe dan? Soms werkt jouw perfectionisme ook erg goed, want jij hebt een enorm doorzettingsvermogen, je kunt super proactief zijn, doelgericht, super betrouwbaar, loyaal en gestructureerd. Als je doorslaat kan dit erg vernietigend zijn en verlang je naar (innerlijke) rust en liefde.

Moet jij veel van jezelf? Werk je hard? Wil je zaken liever gisteren dan vandaag geregeld hebben? Ga je vaak over je eigen grenzen heen? Pieker je regelmatig? Ben jij er vaak voor anderen met de gedachten ‘als zij gelukkig zijn, dan ben ik dat ook?’ Je bent op zoek naar bevestiging van anderen en als je dan een compliment krijgt of de liefde ontvangt dan voel jij je super fijn toch? Mogelijk spreek jij ook niet alles uit en laat jij niet alles van jezelf zien. Als perfectionist vraag jij niet gemakkelijk hulp aan anderen, want je kunt het allemaal zelf wel, ja jij staat je mannetje zeker, maar je vrouwelijke energie is verstoord geraakt en je mag in balans komen.

Natuurlijk ben je dus ook ongeduldig, je geniet niet bewust van hier en nu en jouw groei. Je bent alleen maar gericht op alles wat er nog niet is. Je bent zo kritisch voor jezelf, je mag echt verzachten en jezelf alle liefde van de wereld gaan geven als jij van frustraties, werkdruk, onvoldoende aandacht en interesse af wil komen om juist meer te genieten van alles wat je doet en al hebt vanuit rust en flow in het hier en nu.

 

Diepere verklaringen hoe perfectionisme is ontstaan;

Perfectionisme ontstaat altijd al in de kinderjaren en wordt versterkt in de daaropvolgende jaren en ervaringen. Ouders die ruzie maakten of veel discussies voerden en daar voelde jij (onbewust) dat je de situatie moest verzachten en ging jij je  ‘perfect’ ging gedragen. Het kan ook zijn dat je ouders hoge verwachtingen van je hadden en jij goed moest presteren op school, dat dit van jou verwacht werd. Als er vroeger vaak straf gegeven werd is er onbewust een gevoel ontwikkeld dat fouten niet gemaakt mochten worden. In bepaalde situaties ontstaat perfectionisme ook als er over beschermend opgevoed werd, ook hierin is er weinig ruimte geboden om fouten te mogen maken. Als je ouder(s) vaak afwezig was tijdens jouw opvoeding kan het zo zijn dat je een bepaalde mate van aandacht gemist hebt en wil je graag gezien en geliefd worden. Ook kan het zijn ontstaan dat er een situatie was waar je voor jouw gevoel echt gefaald hebt en dat wil je nooit meer ervaren. Vermoedelijk voel jij je dan ook regelmatig afgewezen of genegeerd en voelt het voor jou alsof jij er niet toe doet.

Perfectionisme gaat over gezien en geliefd willen voelen en het denken dat je niet goed genoeg bent. Het niet uiten van jouw waarheid en dit is allemaal jouw geprogrammeerde niet ware zelf: ego.  Je mannelijke energie is primair aanwezig en je vrouwelijke energie is verstoord geraakt en op onbewust niveau is je basisveiligheid van liefde en geborgenheid niet gegrond. Hierdoor wantrouw je eigenlijk altijd aan jezelf, kan jij niet volledig je ware zelf zijn en dat zorgt voor minder liefdevolle gevoelens en acties bij jou waardoor je soms uit balans raakt.

 

Dit ga jij voelen als jij perfectionisme oplost; 

Het heeft dus met liefde en geborgenheid te maken. Je kunt (nog) niet jezelf helemaal zijn en (onbewust) ben je op zoek naar aandacht en waardering. Je wilt zo graag gezien worden, je vindt jezelf niet goed genoeg en daarom werk je extra hard en mag er dus zeker niet gefaald worden vind jij. Dat is intensief en je verdient het juist om je liefdevol en kalm te voelen en dat haal je dus uit jezelf en niet bij iemand anders. Je kunt jezelf bevrijden van perfectionisme om meer rust en flow te ervaren. Ook ga jij je veel gelukkiger voelen als je op een evenwichtige manier met perfectionisme om kunt gaan door zelfliefde.

Je mag eerst alle aandacht op jezelf gaan richten om volledig van jezelf te houden door alle liefde aan jezelf te gaan geven, zoals zachter worden, vertragen, grenzen aangeven en te accepteren dat jij jij bent en jezelf daarmee 100% accepteert alvorens jij ook de onvoorwaardelijke liefde van anderen kunt ontvangen.

Je mindset is nu nog op deze manier nu nog geprogrammeerd, maar dat kun je zelf switchen en programmeringen maken waar jij een hele andere realiteit voor jezelf creëert. Ik reik je wat suggesties aan om mee aan de slag te gaan;

  1. Wat denk jij? Ontdek jouw gedachten en noteer dit. Hoe denk jij over jezelf, jouw zelfbeeld heb je in kaart te brengen. Welke gedachten ervaar jij dagelijks als je aan het werk bent of in de omgang met je relaties? Onthoud dat jouw gedachten voor jouw resultaten zorgen.
  2. Dankbaarheid. Blijf elke dag je aandacht richten op het hier en nu en wees dankbaar voor alles wat je al hebt. Geniet. Je hebt al zoveel om dankbaar voor te zijn.
  3. Affirmaties. Je kunt affirmaties inzetten om nieuwe programmeringen te versterken. Kies affirmaties om je zelfbeeld te versterken en affirmaties waardoor jij fouten mag maken en jezelf voor de volle 100% gaat accepteren dat je goed genoeg bent. Doe dit wel elke dag voor minimaal 21 dagen, maar denk eerder aan maanden voordat het echt een overtuiging voor je geworden is.
  4. Grenzen aangeven. Leer te voelen wat jij wilt, durf jouw waarheid uit te spreken en ga staan voor wie jij bent.
  5. Lichaam scannen. Triggers voel je in je lichaam. Sta stil bij die emoties, kijk je triggers aan. Wat voel je en waar voel je dat? Accepteer die gevoelens en keer naar binnen door te leren communiceren met je innerlijk kind. Zie dat kleine meisje in jou en kies ervoor om vanaf nu alle liefde en aandacht aan haar te geven om daarmee heling en loslaten te activeren naar liefde en licht.

 

Het kost inspanning en tijd om je oude patronen te doorbreken. Wel is het zo dat je elke trigger serieus neemt en accepteert. Als je dit aankijkt in plaats van te negeren dan wordt deze trigger elke keer minder en minder sterk, net zolang tot het zich volledig oplost. Heb je hulp nodig? Dat snap ik en is heel logisch, ik weet precies hoe je dit kunt oplossen en daarom help ik je graag. Je mag via onderstaande knop een gratis 30 minuten doorbraaksessie inplannen bij mij. Ik help je op weg en/of we praten verder over welk aanbod bij jou past om samen aan de slag te gaan.

Meer blogs

Meld je hier aan voor de waardevolle nieuwsbrief.

Wie is de schrijver en waar komen haar inzichten vandaan?

Ik ben Melanie Dukel

Ik heb jarenlang gestruggled. Vaak had ik het gevoel dat ik moest 'overleven'. Ik voelde mij nooit echt blij of gelukkig voor langere tijd, ondanks dat ik eigenlijk alles goed voor elkaar had.  

Mijn mannelijke energie overheerste zolang ik mij kan herinneren : daadkracht, actie, gedrevenheid en presteren typeerde mij. Als ik ergens mijn ''klauwen' in zet dan behaal ik doelen, alleen werkte dat vroeger soms averechts. Vrouwelijke energie van rust, ontspanning, zelfliefde en compassie zat onder een dikke laag stof. Vaak was ik niet in balans raakte ik de verbinding met mijzelf kwijt.

Ik was het spuugzat en ik wilde mijn leven op MIJN manier, ik wilde 'gewoon' gelukkig zijn. Dat was toch niet zoveel gevraagd, maar elke keer zette ik positief mijn schouders er weer onder en toch viel ik na een paar maanden weer terug en leek alles mij weer tegen te zitten. Ik vond het leven soms te zwaar en in tijden dat alles wel goed leek te gaan vond ik het 'wel leuk', maar om nou te zeggen dat ik dolgelukkig was....nope. Na jaren BESLOOT ik met elke cel in mijn lijf om het roer 180 graden om te gooien.

Het begint er écht mee dat je 100% voor jezelf en jouw geluk kiest om vervolgens stap voor stap naar jouw geluk toe te werken. Wat verlang je, wat wil jij nou echt?

Ik ben erachter gekomen dat je alles kunt creëren waar je naar verlangt, alleen dien je wel je balans te vinden door enerzijds in de actiestand (mannelijke energie) te komen en bewust met jezelf aan de slag te gaan en anderzijds zelfliefde te ontwikkelen en te vertrouwen in overgave (vrouwelijke energie) dat OOK JIJ alles ontvangt waar jij gelukkig van wordt.  

Ik heb alles aangegrepen. Ik heb mij volledig op mijn innerlijk werk gericht, mijn eigen mindset gereset en geheeld van alle (onbewust) opgeslagen mini-trauma's. Ik heb een compleet nieuw leven voor mezelf gecreëerd. Ik ben van een 5-6 leven gegroeid naar een 9-10. Intens geluk is een gevoel dat ik vroeger niet gekend heb en nu ik weet hoe dit voelt gun ik dat iedereen. Ik heb zoveel ontdekt en studies gevolgd dat ik nu al mijn expertise in mijn business kan toepassen en mijn klanten hiermee begeleid naar hun geluk.