Voor jezelf kiezen klinkt gemakkelijk en toch doen maar weinig powervrouwen dit

Voor jezelf kiezen klinkt gemakkelijk en toch doen maar heel weinig powervrouwen dit. 

Kies je voor jezelf? Op die vraag krijg ik veelal een bevestigend antwoord, maar als ik doorvraag blijkt dit in de praktijk toch echt niet het geval te zijn. Voor jezelf kiezen wordt vaak met egoïstisch geassocieerd en ik vind het juist een noodzakelijke vorm van zelfliefde die je in staat stelt om voor anderen te zorgen en minder frustraties en negatieve energie te voelen. Het gaat wel om een evenwichtige benadering waarin je goed voor jezelf zorgt en anderen ondersteunt. In dit artikel lees je wat het je positief oplevert als je voor jezelf kiest hoe je daarmee kunt gaan starten. 

 

Wat levert het je op om voor jezelf te kiezen?

  • Welzijn, je geluk. Je zorgt als eerste echt goed voor jezelf om daardoor je algemene welzijn en geluk te verbeteren. Je kunt beter omgaan met stress, je energielevel is hoger en je hebt een positievere kijk op het leven. 
  • Zelfvertrouwen en eigenwaarde. Als je keuzes maakt die in lijn zijn met jouw behoeften wordt je zelfvertrouwen en eigenwaarde versterkt. Je leert jezelf beter kennen en je ontdekt wat je echt belangrijk vindt.
  • Je energielevel stijgt en je hebt daardoor meer energie. Je kunt je beter concentreren op bijvoorbeeld werk en je gaat merken dat er meer ruimte in je hoofd ontstaat en je creativiteit begint te vloeien.
  • Grenzen stellen. Dit gaat dan vele malen gemakkelijker als je voor jezelf kiest, er is een gezonde dosis assertiviteit ontstaan. Je leert gemakkelijker nee zeggen zonder je schuldig te voelen en juist ja te zeggen tegen alles waar jij echt blij van wordt.
  • Persoonlijke groei. Als je voor jezelf kiest begint de magie zeg ik altijd. Je maakt flinke stappen in je groei en ontwikkeling en je mindset wilt daar meer van. Je gaat jezelf meer uitdagen en daardoor ontstaan er nieuwe ervaringen. Doelen ga jij behalen!
  • Door voor jezelf te kiezen en je eigen behoeften serieus te nemen geef je ‘toestemming’ aan anderen om dat ook te doen. Je wordt een inspiratiebron en voorbeeld voor anderen als het gaat om zelfzorg en eigenwaarde.
 

Hoe kies je dan voor jezelf?

Het komt voor dat er een onbewuste blokkade (of meerdere ) ten grondslag ligt waardoor jij niet voor jezelf ‘mag’ kiezen. Je mag beter je grenzen aangeven en luisteren naar je gevoel. Vaak kiest men pas echt voor zichzelf als het al te lang heeft gesudderd en de negativiteit erin geslopen is en dat ontstaat er een breekpunt.

Wat je kunt doen is bewust even gas terugnemen en bedenken waar je tegenaan loopt, wat wil je graag anders, wat vind je echt onprettig waarvan je deep down echt wel weet dat je dit niet gaat volhouden of nog langer wilt ervaren? Spreek hardop uit dat je voor jezelf kiest en dat je daar alles voor gaat aangrijpen. Je kunt dit ook een paar dagen herhalen om het in elke cel van je lijf te voelen.

 

Vind je het nog lastig om voor jezelf te kiezen, voel jij je schuldig of egoïstisch? Ik wil je aangeven dat dit met jouw mindset te maken heeft en dat dit niet is wie jij bent. Je mag een gratis 30 minuten gesprek inplannen waar ik je in het kort uitleg hoe jij meer voor jezelf gaat kiezen. Plan hieronder jouw afspraak in.  

Meer blogs

Hoe los je verlatingsangst op?

Hoe los je verlatingsangst op?  Verlatingsangst is een toestand waarin je bang bent om in de steek te worden gelaten door je partner, je vriendinnen

Meld je hier aan voor de waardevolle nieuwsbrief.

De schrijver en waar deze inzichten vandaan komen

Ik ben Melanie Dukel

In 20 jaar leiderschap en mijn privéleven heb ik ook jarenlang gestruggled en dat gun ik jou niet. Vaak had ik het gevoel dat ik moest 'overleven'. Ik voelde mij nooit echt blij of gelukkig voor langere tijd, ondanks dat ik eigenlijk alles goed voor elkaar had.  

Mijn mannelijke energie overheerste zolang ik mij kan herinneren : daadkracht, actie, gedrevenheid en presteren typeerde mij. Als ik ergens mijn ''klauwen' in zet dan behaal ik doelen, alleen werkte dat vroeger soms averechts. Vrouwelijke energie van rust, ontspanning, zelfliefde en compassie zat onder een dikke laag stof. Vaak was ik niet in balans raakte ik de verbinding met mijzelf kwijt. 

Ik was het spuugzat en ik wilde mijn leven op MIJN manier, ik wilde 'gewoon' gelukkig zijn. Dat was toch niet zoveel gevraagd, maar elke keer zette ik positief mijn schouders er weer onder en toch viel ik na een paar maanden weer terug en leek alles mij weer tegen te zitten. Ik vond het leven soms te zwaar en in tijden dat alles wel goed leek te gaan vond ik het 'wel leuk', maar om nou te zeggen dat ik dolgelukkig was....nope. Na jaren BESLOOT ik met elke cel in mijn lijf om het roer 180 graden om te gooien.

Het begint er écht mee dat je 100% voor jezelf en jouw geluk kiest om vervolgens stap voor stap naar jouw geluk toe te werken. Wat verlang je, wat wil jij nou echt?
Ik ben erachter gekomen dat je alles kunt creëren waar je naar verlangt, alleen dien je wel je balans te vinden door enerzijds in de actiestand (mannelijke energie) te komen en bewust met jezelf aan de slag te gaan en anderzijds zelfliefde te ontwikkelen en te vertrouwen in overgave (vrouwelijke energie) dat OOK JIJ alles ontvangt waar jij gelukkig van wordt.